MUNGKIN SEJARAH PKMM AKAN BERULANG PADA DAP?

| comments

Kit Siang mengeluar kenyataan bahawa DAP mungkin akan diharamkan ROS apabila pendaftarannya akan dibatalkan menjelang hari raya ini.

Selain itu, terdapat beberapa konflik dalam parti apabila ada yang dituduh ingin menubuhkan parti baru selepas terbatalnya pendaftran DAP kelak.

Sabar!

Jangan lupa sejarah....

Dahulu gerakan rakyat seperti PKMM, API, AWAS, PKM dll begitu aktif dalam usaha menyemarakkan kemerdekaan dalam tanah air.

Kelahiran UMNO sendiri lambat dan itu pun hanya kerana ingin melawan Malayan Union. Bukan untuk menuntut kemerdekaan. Sedangkan pengasas UMNO Dato Onn sendiri berkata :

"Orang Melayu buat jarum sebatang pun tak pandai ada hati nak merdeka"

Ini hakikat jelas.

Kermerdekaan juga tidak disenangi oleh Sultan Ibrahim di negeri Johor kerana mengganggu "kegiatannya".

Umno dilihat sangat Pro-British.

Tetapi, apabila PBB menggesa penjajah melepaskan tanah kolonial. Inggeris dan Umno mula mengatur langkah. Mereka secara TIBA-TIBA menggagaskan idea kemerdekaan kepada rakyat.

Umno yang memang Pro - British yang mempunyai kepakaran "hijacking" terus mengatur perancangan dan strategi.

Ceritanya adalah British tidak mahu kemerdekaan dan pemerintah di bawa oleh orang yang anti-Inggeris. Gerakan kiri dalam PUTERA-AMCJA dianggap anti Inggeris.

Akhirnya ke semua gerakan diharamkan dan semua pemimpin ditangkap masuk ke dalam penjara! Barisan pun terpecah dan huru-hara akibat ketiadaan pemimpin.

Nak cerita lebih? Boleh google atau youtube "10 tahun sebelum merdeka"
Orang Muda wajib tahu!




AHMAD BOESTAMAM - KETUA PARTAI KEBANGSAAN MELAYU MALAYA (PKMM)

Adakah perkara sama akan berlaku kepada DAP?

Melihat kepada taktik dan strategi ROS ini ia kelihatan berbeza cara tapi benda yang serupa.

Sebelum diharamkan mereka akan menimbulkan ketegangan dalam parti. Apabila diharamkan kelak. Mereka akan buat pula berpecah-belah sehingga lumpuh.

Ini kerja UMNO dari dahulu. Ini cara yang British ajar.



GERAKAN RAKYAT MELAWAN BRITISH

DAP sendiri yang harus kuat. Bersedia segala kemungkinan. Sejarah hanya berulang-ulang. Sila ambil pengajaran.

Lagipun, orang DAP mesti tidak bodoh macam UMNO bukan? Sampai terpecah UMNO baru dan Semangat 46.

DAP harus kuat. Cuma persoalannya adakah mungkin sejarah perjuangan PKMM, PKM  dan seluruh gerakan kemerdekaan rakyat akan berulang kepada DAP?




Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok....
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Share this article :

Catat Komen

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit