Kerana Bendera Puak Umno Meroyan Lagi.

| comments (3)

Puak umno memang dah abis modal dah, malam tadi semua himpunan berlangsung dengan aman, takde aksi tembak gas pemedih mata, dan takde aksi kereta dipandu laju di kalangan ramai.

Jadi paper umno esok tak tau nak tulis ape, takkan nak tulis "himpunan Janji bersih Berlangsung aman" nanti orang tau kalau takde provokasi, buat la 50 kali lagi perhimpunan ia akan tetap aman.

Jadi diorang tercari-cari isu. apa nak main nei, hah, terjumpa satu gambar dan dah boleh main... gambar bawah nei la diorang main sekarang.


Maka berbondong-bondong la terutama orang melayu jadi bodoh, ohh sama dengan bendera indonesia... ehh sama macam bendera singapura.. habislah negara ni nak jadi singapura dah.

La, bodoh betul kan, kalau tukar bendera pun boleh ke Malaysia jadi singapura.. boleh jadi indon ke?, pakai jalur gemilang tak pulak jadi amerika.

Tu la, jangan la terlalu bebal sangat, kaji dulu sejarah sebelum komen.. warna merah dan putih memang warna yang dah lama nusantara ni pakai,  malah bendera warna merah dan putih dah digunakan sejak saman kesultanan melaka lagi.

Puak buta sejarah cepat melenting nei tak tahu sejarah bendera merah putih nei dah berkibar 10 tahun sebelum merdeka, bendera tu pun merah putih jugak.. dipanggil bendera rakyat.


Bendera Rakyat telah dikibarkan secara rasmi di seluruh Malaya pada 10 Dis 1947. Menurut akhbar Utusan Melayu, hampir semua bandar² dan pekan² termasuk Melaka, Johor Bahru, Kuantan, Sungai Siput, Alor Setar dan Singapura telah mengadakan istiadat menaikkan bendera tersebut


So tang mana kalau bendera merah putih ni melambangkan nak jadi negara singapura?, atau tiru bendera Indonesia?, mungkin la agaknya anggap macam tu sebab tak bijak dan agak bodoh bila diperbodohkan umno.

Bila media umno cuba main benda ni cepat sangat jadi bodoh kenapa, tak paham betul la... dan kebanyakkan yang bodoh tu melayu. umno ni memang keje nak bodohkan melayu agaknya kot.

Nak lagi ke bendera yang diciplak dari bendera nusantara ni, nah bawah nei. kalau agak-agak tak pasti, esok boleh la turun melaka, tengok sendiri kat tiang bendera.


Malah isu yang bakal dimainkan oleh puak umno ni sendiri akan menampakkan mereka ni sungguh bangang lagi membanggangkan. mereka akan menududh-nuduh nanti negara ini akan jadi singapura atau indonesia tanpa mereka sedar bendera parti melayu yang pernah dipimpin "Malayu karala' itu juga berasal dari warna bendera sang saka merah putih yang masih digunakan sebagai asas rasmi bendera indonesia dan Singapura. kah.kah..kah.. bodoh betul.





Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok.... 
 
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Share this article :

+ comments + 3 comments

Tanpa Nama
3 September 2012 12:13 PTG

Tak faham btol.np sibuk2 pkir nk tuka bndera baru.kn lg baik lau pk mcm mane nk lncarkan pntadbiran.lgpon tu bndera prtame malaysia.so y not kite kekal kn.kalau kite ubah bndera,mknenye seolah2 kite ngare yg baru merdeka.ape jd dgn sjarah2 kemerdekaan dulu?lupe mcm tu je?kalau nk buat perubahan pon,perlu ke buang yg lame,?bukan ke yg lame tu yg kite kenang sampai skrg?takkan tahun dpan kite smbut merdeka yg pertama kot?bukak balik buku sejarah.sape yg incharge dlm kmerdekaan ngare kite,mreke lg berhak sbb tu perjuangan mreke.kite kt zman skrg,prthankan la ape yg mreke tnggalkn.bersyukur sikit.tye dri sndri.besar sngat ke jasa kite smpai nk create bndera negara yg baru.bndera baru same dgn bndera sngapore n indonesia.nk tnggu rakyat indonesia ckp 'maling'sia lg baru nk ketok2 dahi?baru nk mnyesal?boikot bndera skrg sbb sama dgn a.s..np x boikot sngapore,?bukan diorg ade relationship ke? :)

Tanpa Nama
4 September 2012 11:15 PG

kenapa tak ada sekelumit pun bersyukur dengan ape yang ade sehingga saat ini. masa ini.detik ini. kenapa nak dinafikan nikmat yang Allah beri. Allah beri melalui insan yang dia kehendaki untuk kita menumpang sama. belajar la bersyukur dan pandang 360 darjah.. pandang juga atas bwh diri kita. pandang dan selam jiwa dan hati kite.. jgn terlalu mencari buruk dan salah sedangkan selama kite berdiri gagah hari ini sampai sggup melawan pun dari nikmat mana yg nk dinafikan. jgn ikutkan hati. terlalu byk nikmat lah sehingga boleh mcm2 jd hari ni. kalau negara lain cth terdekat singapore agaknya boleh ke segagah dan sebebas ini. generasi muda terlalu ikut hati.main ikut2.sedangkan nikmat yg smpi boleh bebas ikut2 ni xpernah ke difikir dr mana.. bersyukur la.renungkan la nasib hari ini dan nasib 20 thun akan dtg jika melayu hnye skdr nama.kasihan anak cucu kita jika bangsa lain pijak kepala mereka..

Tanpa Nama
6 November 2012 7:57 PTG

UMNO = Untuk Melayu No Otak

Catat Ulasan

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit