(Video ) Tragedi Hari Belia, Kereta Rempuh Penonton

| comments

NAJIB SEBUT "HARAM JADAH", DIA LUPA UMNO DULU PERNAH DIHARAMKAN, JADI UMNO ITU "HARAM JADAH" . NAJIB PERNAH KATA, 'KITA TUNJUK NEGARA INI SIAPA YANG PUNYA," SEBAB MARAH PADA PENYOKONG PAKATAN, DIA LUPA RAKYAT AKAN TUNJUK, NEGARA INI BUKAN BAPAK NAJIB YANG PUNYA. ABU... asalkan bukan umno

Malam tadi di laman facebook dan tweeter gempar tentang berita kemalangan melibatkan sebuah kenderaan yang menyertai sessi Drag Racing yang diadakan sempena Himpunan Sejuta Belia 2012 di Putrajaya.

Kereta Mitsubishi Lancer Turbo yang menyertai acara "perlumbaan terpantas itu" tersebut dikatakan telah terbabas dan mengakibatkan dua orang cedera parah dan 10 yang lain cedera ringan dalam kemalangan tersebut.

Penganjur perlumbaan telah mengeluarkan kenyataan rasmi sejurus insiden tersebut bahawa tiada kematian dilaporkan dan keadaan penonton yang cedera masih belum dapat disahkan.

Apa yang dikesalkan, penganjur tidak menyediakan kawalan keselamatan secukupnya,

Video dibawah menunjukkan kejadiaan malam tadi.Penonton hanya dipisahkan dengan pokok hiasan, dan hanya sebuah ambulans sahaja disediakan sebagai langkah keselamatan manakala pihak polis pula langsung tidak ada di lokasi kejadian untuk mengawal penonton.

Kementerian Belia dan sukan juga harus bertanggungjawab dalam hal ini kerana gagal memastikan penganjur mengikut garis panduan keselamatan yang seharusnya diambil..

Bandikan dengan perlumbaan sama yang diadakan di negara luar, dimana faktor keselamatan diutamakan. dan perlumbaan dijalankan dengan betul oleh penganjur.
Dalam kejadiaan itu, ada sumber yang belum disahkan mengatakan seorang penonton maut dan kesahihan mengenainya masih dalam siasatan.

Baiklah, apa sebenarnya yang berlaku, mengapa pihak penganjur dan Kementerian sendiri gagal menutamakan keselamatan peserta, apakah acara seperti ini hanya digunakan oleh pihak kerajaan untuk menarik muda-mudi untuk memberi mereka hiburan semata-mata.

Bukankah sepatutnya hari belia diisi dengan kempen-kempen mendidik remaja dan belia. jika benar pun mahu mendedahkan sukan ekstrem ini kepada belia, kerajaan seharusnya mendidik remaja melibatkan diri dalam sukan ini dengan cara selamat.

Apakah kementerian bertanggungjawab pandang remeh hal ini, apakah fungsi utama mereka, kementerian Belia dan Sukan harus sedar perkara asas ini, sukan seharusnya selamat.


Sila like jika suka artikel ini, dan send ke rakan anda untuk kongsi

Anda boleh menyalin artikel yang disiarkan tanpa halangan, sila letakkan link blog "tukanglawan jika sudi, semoga maklumat dan informasi dapat disampaikan kepada semua . Anda juga digalakkan share artikel ini di Facebook, twitter, forum atau apa juga medium sebaran. jika ada saranan dan pendapat, e-mailkan ke infotukanglawan@gmail.com , silakanlah juga tinggalkan komen anda dibawah
Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini

. .
Share this article :

Catat Ulasan

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit