Pilihanraya Kampus, Pro _M Yakin menang Di UIA

| comments


Hari ini, kumpulan Pro-Mahasiswa (pro-M) dan Pro-Aspirasi (pro-A) bertembung lagi bagi memilih anggota Majlis Perwakilan Mahasiswa dalam pilihan raya kampus yang sering menarik perhatian umum serta pihak media.

Proses pengundian di lebih 15 institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS) bermula jam 8 pagi dan keputusannya dijangka diketahui sewal jam 6 petang.

Bagaimanapun, tumpuan kini terarah kepada tujuh kampus perdana IPTA yang setiap tahun mendapat liputan 'panas' khususnya mengenai kumpulan pro-M yang mendakwa terpaksa berdepan kekangan pihak pentadbiran universiti.

Persoalannya, mampukah pro-M mengekalkan penguasaan mereka di tiga kampus utama IPTA - UM, UKM dan UIA dan pada masa yang sama, menambah kerusi di kampus-kampus lain.

Atau, apakah pro-Aspirasi mampu kembali berkuasa, sekaligus mengukuh 'cengkaman' dan prestasi mereka di kampus berkenaan?

Dalam pilihan raya lalu, pro-M menang 23 daripada 41 kerusi yang dipertandingkan di UM, di UKM (22 daripada 37 kerusi) dan UIA (23 daripada 26 kerusi). Selebihnya dikuasai pro-A.

Kampus-kampus IPTA yang lain yang dikuasai pro-A ialah Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi).

Pengerusi pro-M Nasional, Edikoup Lakip Sediyanto mengakui mereka bakal menghadapi pertarungan sengit untuk mengekalkan penguasaannya, khususnya di UM, sekalipun yakin turut mampu mengekalkan penguasaan di UIA dan UKM.

"Pilihan raya kampus tahun ini agak sengit di UM... Kita berdepan dengan kekangan seperti tidak boleh berkempen secara bebas di kolej kediaman khusus kepada pelajar tahun satu, yang belum pernah mengundi," dakwanya.

"Di UIA, kita yakin boleh menang kerana secara tradisi memang kekuatan jentera dan sokongan kita ada di sana. Sokongan mereka (kepada pro-M) tidak berbelah bagi," kata Edikuop sambil mendakwa Ops 2020 turut digunakan untuk memenangkan calon Penggerak Mahasiswa.

Edikoup juga berkata pihaknya yakin mampu menambah dua atau tiga kerusi lagi, sekalipun mengakui sukar menang di USM, UTM, UPM dan Upsi antaranya disebabkan pertembungan tiga penjuru dengan calon bebas dan pro-A.

Kampus lain yang bakal  melangsungkan pilihan raya kampus serentak esok antaranya Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Tenaga Nasional (Uniten), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dan Universiti Tun Abdul Razak (Unirazak).

Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok.... 
 
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Share this article :

Catat Ulasan

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit