Duit Baru Mengelirukan, Lagi Masalah Didedahkan.

| comments

Dalam sebuah artikel yag disiarkan oleh Sinar harian,diceritakan la betapa pentingnya duit baru dikeluarkan.

dalam artikel tu dijelaskan penukaran duit baru bukanlah dibuat secara suka-suka atau untuk menggantikannya dengan duit lebih cantik, tetapi yang paling penting adalah peningkatan ciri-ciri keselamatan.

Kita juga gagal menghargai betapa wang kertas atau syiling itu bukan hanya benda biasa, tetapi menggambarkan kemajuan dan identiti negara kita tulis artikel tu lagi.

Tapi apa masalah duit kertas ni?, "tukanglawan" kongsikan 1 lagi masalah, cuba tengok gambar bawah nei, perhatikan warna duit dalam gambar tu.
 


Sama kan ... so apa masalah dengan warna duit tu?

Gambar ni diambil waktu malam didalam suasana yang gelap, sekali tengok ni tak perasan nilai 2 keping duit tu berbeza sebab warna takde beza pun, duit yang atas tu bernilai RM10 dan yang bawah tu RM20 ringgit. jadi kalau tak hati-hati boleh tersalah bagi..

Saiz 2 keping duit tak ama nilai tu pun sama je lebar dan tingginya, beza antara 2 keping tu pun cuma dalam 5mm je. jadi dari segi ukuran boleh kata takde beza.

Bawah ni pulak gambar yg diambil pakai flash.


Amacam? boleh terkeliru tak? dan satu lagi"tukanglawan" diberitahu duit note RM5 ringgit dan RM1 ringgit akan jadi kecut bila disimpan didalam tempat yang agak panas, contoh dalam kereta bagi tempoh agak lama.

"tukanglawan" tak mahu la test kan, mana tau korang nak test cuba letak RM5 dalam kereta dan park di tempat yg agak panas, kalau jadi kecut sendiri tanggung la.

Ok la, mungkin peningkatan dari segi keselamatan dinaik taraf.. tapi bagaimana pulak dari segi lain?....


Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok.... 
 
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Share this article :

Catat Ulasan

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit