Kedai Mamak Vs Kedai Melayu Vs Pekerja Karala.

| comments (8)

Mungkin pagi tadi ramai yang pegi sarapan di kedai mamak kan.

Makan la dekat mana pun, "tukanglawan" tak pernah kisah, selagi halal, takde sebab tak boleh makan dekat kedai yang kita suka.

Ni nak cerita pasal kedai mamak pulak, bukannya "tukanglawan" anti mamak, "tukanglawan" ada ramai kawan dari pelbagai keturunan .. "mamak putih" "mamak gelap" india felda, india bandar , cina pekan cina kampung, melayu PAS melayu umno.. semua jenis ada.

Cerita kedai mamak nei, beza dengan kedai melayu, apa masalah orang melayu sampai tak mampu nak buat kedai besar-besar macam mamak buat nei, selain dari sikap orang melayu yang tak boleh "orang lebih", sikap tak berani ambik risiko pun satu. cuba tengok beza rata-rata kedai melayu dan rata-rata kedai mamak.

Kedai melayu tetap me "LAYU", sementara tu kedai Mamak tetap penuh dan meriah seperti biasa.

Sebab tu la kedai mamak yang berjumlah lebih 7,500 buah ni boleh jana pendapatan sehingga RM8 Billion setahun, ini bukan jumlah kecik.

Nak cerita pasal makanan, sedap sangat ke kedai mamak nei?, cuba makan nasi goreng kedai mamak dengan nasi goreng melayu.. makan cikit tunggu sejuk.. yang mana pahit yang mana masih boleh makan.

Teringat pada seorang kawan rapat "tukanglawan" yang berketurunan mamak tapi tak mahu berkawan dengan mamak, katanya lebih baik makan nasi lemak kedai makcik melayu dari kedai mamak yang tak sedap dan mahal.

Tapi kami lebih kerap lepak kedai mamak.. kenapa? jawapannya senang, kedai mamak nei lebih meriahh dari mana-mana kedai lain, "nak makan apa bang? semua ada."

Hah tu bab pertama, kalau orang melayu nak meniaga tiru mamak, jangan kata tak boleh.. kan kata orang umno, kerajaan ni nak sangat bantu melayu, takde modal pegi pinjam la. kah..kah..kah

Tapi satu isu ni yang "tukanglawan" nak sampaikan, kalau orang melayu bukak restoran besar macam restoran mamak tolonglah jangan ambik indon jadi pekerja pulak. negara ni masih ramai makcik yang pandai masak tapi tercari-cari kerja.

Ni isu yang "tukanglawan" nak semua renungkan. lepak mamak berapa ramai "mamak" asli yang kita jumpa?.. hehe.. bukan ke kebanyakkan kedai mamak nei guna pekerja "made in karala"

Mana pegi patriotik kedai mamak nei?, kalau uniform kedai mamak nei ada songkok malaysia, baju pun ade bendera malaysia jugak, nampak macam "patriotik" bebeno, tapi yang pakai tu "made in karala".

Bayangkan ada sejumlah 60,000 hingga 100'000 pekerja dan tak sampai 1000 orang pekerja tempatan. kemana wang dialirkan, bukan ke nanti bila pekerja tu balik wang tu akan berpindah ke negara asal mereka?.

Mungkin lepas ni golongan peniaga kedai mamak boleh fikirkan sesuatu, tak kesian ke pada orang tempatan?, salah ke ambik pekerja tempatan berbanding pekerja "made in karala" ni.

kadang-kadang rimas jugak bila makan di kedai mamak dan berhadapan dengan bau "ketiak haring" pekerja ni selain layan sifat "berlagak" warga india yang lebih mamak dari mamak sendiri.

Dey air kosong satu.. takmo manis oke......

Ehh korang, Jom join Forum AIC kat sini.. ada live chat, games, boleh lihat gambar aktiviti, kenal kawan-kawan baru, wah seronok tau. klik sini ok.... 
 
AWAS# Sebarang komen yang anda tulis dibawah memungkinkan penulis blog ini dipenjara kerana tidak menasihati anda supaya jangan mengeluarkan sebarang komen, walau bagaimana pun, mengikut konsep hak asasi manusia yang diguna pakai, manusia itu mempunyai hak dan kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat, sebarang komen dari anda dialu-alukan oleh penulis blog. Jom Follow Twitter "tukanglawan" dan dan like Facebook Page dibawah Untuk berita terkini, Jom Tonton Koleksi video ceramah disini, atau berhibur dengan TV Online disini

Share this article :

+ comments + 8 comments

Tanpa Nama
30 Ogos 2012 9:27 PG

Kedai mamak nie guna imej Islam bagi mendapat pelanggan Melayu Islam. Setiap pagi didendangkan bacaan ayat-ayat Al-Quran bagi menarik perhatian. Menarik sekali 'taktik' perniagaan golongan mamak nie. Selain itu, mana ada kedai Melayu yang berjaya sangat ? Kalau ada pun sekejap je, sebab taukeh lari dengan indon bekas pekerja pulak tu. Sikap kena berubah melayu kita nie. Asyik duduk takuk lama je nie... bawa kesedaran sikit...

Tanpa Nama
30 Ogos 2012 9:29 PG

kalau ambik orang tempatan gaji kena lebih, lepas tu masa bekerja terhad. depa bawa india dari luar negara kerja sampai 12 jam lepas tu gaji murah maka untung lebih lah. mana ada pemikiran tanggungjawab sosial puak-puak nie ? asyik nak untung saja... kah kah kah

Tanpa Nama
30 Ogos 2012 9:30 PG

KEDAI MAMAK BUKA 24 JAM. MANA ADA KEDAI MELAYU BUKA 24 JAM ? KALAU ADA BAGI TAHU YA ...

Tanpa Nama
30 Ogos 2012 9:32 PG

kedai melayu menu panjang dan cantik, bila nak order, sayur tak ada, telur baru habis, maggie perisa sup saja, ikan bilis habis, macam macam lagi lah. dok pening order teh tarik dia bawa teh tarik tak ada rasa teh...penuh dengan ais batu ha ha ha. melayu pun tak mahu duduk kedai melayu, sembang tak habih-habih.. asyik sembang je kerja utama. layan pelanggan jauh sekali...

30 Ogos 2012 4:53 PTG

Semua nampak kan beza kedai melayu dan mamak.... masalah utama.. kenapa kedai melayu tak boleh... banyak komen atas nei betul...

Jumlah keuntungan sehingga 8 billion bukan sikit.... kata negara ni milik melayu.. tapi tengok la.. orang melayu sendiri tak mampu bersaing....

sikap takmo ubah.. lebih percaya pada bomoh daripada bantu membantu.

8 September 2012 7:33 PG

kalau upah orang dari india tu tak patriotik? habis kerajaan benarkan berjuta orang luar masuk dan kerja kat sini nak panggil apa.....?guna otak sikitlah,entah engkau dah letak otak hang kat kedai pajak kut?

8 September 2012 7:39 PG

cakap memang senang,cuba awak buka restoran dan upah orang,saya nak tengok tanggungjawab sosial anda,...kalau tak berani buat..tutup mulut celupar hang

8 September 2012 7:43 PG

kalau upah orang dari india tu tak patriotik? habis kerajaan benarkan berjuta orang luar masuk dan kerja kat sini nak panggil apa.....?guna otak sikitlah,entah engkau dah letak otak hang kat kedai pajak kut?

Catat Ulasan

Sila berikan komen anda dengan sopan.

 
Support : Copyright © 2011. "tukanglawan" - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger. Stats by Feedjit